Forca Detare

Misioni dhe Detyrat

Misioni:

 

Sigurimi dhe ruajtja e sovranitetit të hapësirës detare të Republikës së Shqipërisë në bashkëpunim me strukturat e tjera të Forcave të Armatosura, zbatimi i ushtrimit të ligjshmërisë në det në bashkëveprim me institucionet shtetërore me interesa në hapësirën detare...

Lexo më shumë


Struktura e FD

Forca Detare (FD) përbëhet nga Komanda FD, Shtabi FD, Kompania e Mbështetjes së Shtabit (kmbsh), Kantieri Detar i Ndërtimit të Anijeve, Qendra e Vëzhgimit Detar (QVD), Hidrografia, Qendra e Zhytjes dhe Flotilja Detare...

Lexo më shumë


Historiku i FD

Me shpalljen e pavarësisë më 28 nëntor 1912, u bënë përpjekjet e para për organizimin e FD shqiptare nga qeveria e Ismail Qemalit, por fillimi i Luftës së Parë Botërore e ndërpreu këtë angazhim.
Në vitin 1925, organizimi i ushtrisë synoi të bëhej mbi bazën e statusit të Shqipërisë hartuar më 07.03.1925. Mbi bazën e këtij statusi u krijua Komanda e Përgjithshme e Fuqive Ushtarake...

Lexo më shumë


Komandantët në vite

 -  Kundëradmiral Abdi Mati (1945-1957, shtator 1961-shtator 1973)

 -  Kundëradmiral Teme Seiko (1958 - gusht 1960)

-  Kundëradmiral Hito Çako (shtator 1960 - shtator 1961)...

Lexo më shumë


Media SocialeMoti